27 Nisan 2016 Çarşamba

Mimarın Kütüphanesi I_Beşikten Beşiğe_Michael Braungart, William McDonough


Okumak her meslekte olduğu gibi mimarlık mesleğinde de çok önemli. Maalesef her eserin Türkçe'ye çevrilmiş versiyonu olmadığı için İngilizce öğrenmek büyük önem taşıyor. Zaten çoğu bilgisayar programı ve bunların öğretici videoları da İngilizce olduğundan genç mimarlara bir an önce İngilizce öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Mimarlıkla ilgili kitap deyince benim aklıma genelde kuşe kağıda basılmış, renkli proje fotoğrafları ile dikkat çeken kitaplar geliyor. Dergimsi kitaplar. Genelde fotoğraflarına bakılan, metin kısmı ise pek okunmayan.

Öncelikle mimarlık ve geri dönüşüm ile ilgili bir kitaptan bahsetmek istiyorum. İsmi Beşikten Beşiğe (Cradle to Cradle). Türkçe baskısı yok, ben de bir üniversite kütüphanesinden ödünç alarak okudum. Konuyla ilgili ilgisiz herkesin okumasını tavsiye edeceğim müthiş bir kitap. İçinde hiç resim yok bu arada. Ben geçen yaz taile çıkarken okumuştum. Şu an çok detaylı hatırlayamıyorum ama ana hatları ile bahsedeceğim. Özellikle sürdürülebilirlik, çevresel tasarım, düşük enerjili mimari gibi konularla ilgilenen kişilerin kütüphanelerinde bir kopya bulundurmalarını öneririm. Kitap kağıt yerine geri dönüşümü mümkün olan bir maddeye basılı. Kitaptaki temel tartışma, tasarımı beşikten mezara değil beşikten beşiğe olacak şekilde geliştirmenin yollarını arıyor. Beşikten beşiğe tasarımda, bir tasarım ömrünün sonuna geldiğinde geri dönüşerek başka bir tasarımın girdisi olabilmeli. Bu durum gerçekten zorlu bir süreç. Kitapta çöp kavramını ortadan kaldırmak gerektiği söyleniyor. Eğer bu bir gün tam anlamıyla uygulanabilirse dünya için yeni bir dönem başlangıcı olabilir. Birkaç yüzyıl önce bu durum zaten yaşanıyordu. Sorunun çoğu sanayi devrimi ile başladı denebilir. Zaten kitapta sanayi devrimi vs. anlatılıyor. Evde plastikleri, kağıtları ve camları ayırıyorum ama kitabı okuduktan sonra geri dönüşüm işlerinin ne kadar zor olduğunu öğrendim. Hatta bir ürünü baştan yapmak, geri dönüştürmekten çok daha sağlıklı oluyor kimi durumda. Biz tabi elimizden geldiğinde destek verelim ama umarım yakın zamanda bu iş tersine döner ve geri dönüşümü layığıyla yapmak mümkün olur.

Kitapla ilgili birkaç kayıt bulunduran bir blog adresi vermek istiyorum. Ben şu an elimde açıp bakamadığım için çok detaylı yazamıyorum ama bu blogda kitap çok güzel ele alınmış.
http://zeynepkocasinan.blogspot.com/2009/07/besikten-besige.html


Bu arada kitabın yazarlarından William McDonough'un TED konuşmasını da konuya başlangıç açısından öneririm. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder