7 Nisan 2016 Perşembe

3B Yazıcı ile Mimari

Teknolojinin hızla değişmesi her alanı olduğu gibi mimariyi de gerek yeni yazılımlar yardımıyla tasarım aşamasında gerek de yapım teknolojileri alanında etkiliyor. En yeni gelişmelerden birisi de kuşkusuz üç boyutlu yazıcılar. Yapay organ ya da silah yapmaya imkan veren bu yazıcılar bina yapımında da kullanılmaya çoktan başlandı.
Örnek projeler:

  • Amsterdam merkezli DUS Mimarlar'dan 3 boyutlu yazıcı çıkışlı Kanal Evi. Kendilerinin başlattığı bir proje. Amaç tüm binanın tek seferde çıkması. Bunun için de normal 3b yazıcıların 10 katı büyüklüğünde KamerMaker ismini verdikleri bir 3b yazıcı  geliştirmişler. Geridönüşüme imkan veren malzemesi ile beşikten beşiğe tasarıma da kapı açıyor.
ref: http://3dprintcanalhouse.com/                                                                                      
Projeyi anlatan video: https://www.youtube.com/watch?v=1SmntBzsXO8

  • Çinli Winsun Dekorasyon Tasarım Mühendislik firması ise mimari öğeleri ayrı ayrı 3 boyutlu çıkarıp sonradan birleştirerek birçok ev inşa etti.Üstelik de bir günden daha kısa bir süre içerisinde. Her şey dijital olarak tasarlanıp üretildiği için hata payı milimetrik. Duvarlarda ham malzeme olarak yüksek kalite çimento ve fiber kullanılmış ve yüksek ısı ve su yalıtımlı. Çıkan sonuç geleneksel malzemelerden %50 daha hafif ve çok daha ucuz.                                            
Firmanın sayfası (ref): http://www.yhbm.com/index.php?m=content&c=index&a=lists&catid=67    

Buradan villanın ve 5 katlı binanın videosunu izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=UkQSaM43nNw

Duvarın katmanları (ref: 3dprint.com)
Duvar çıkışı alınırken (ref: 3drevolutions.com)
Binanın bitmiş hali (ref: www.3ders.org)

3 boyutlu yazıcıların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla, inşaat sektöründe birçok değişim yaşanacak. Ucuz olması ve kısa sürede inşa etmeye olanak sağlaması ile çokça tercih edileceğini öngörebiliriz. Özellikle kalabalık nüfuslu ve konut ihtiyacı çok olan ülkelerde bu teknoloji hızla yaygınlaşacak gibi görünüyor. Bir de afet sonrası için ucuz ve seri üretim gereken durumlarda can simidi olacaktır. Ülkemizde de acilen bu teknolojiyi yakalamak gerekiyor. Gerek deprem kuşağı ülkesi olmamız, gerek şehirlerde büyük ölçüde ihtiyaç duyulan sosyal konut eksikliği, gerekse de Suriye'den gelen göçmenlerin konut ihtiyacı gibi önemli barınma sorunlarımız varken üç boyutlu yazıcılar imdadımıza yetişebilir. Devlet eliyle ya da özel teşebbüsle bu konuya eğilmekte fayda var.

Şu adreslerden konuyla ilgili daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz:
http://www.archdaily.com/tag/3d-printing
http://www.designboom.com/technology/dx-toronto-3dxl-large-scale-3d-printing-05-15-2015/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder