İç mekanda, özellikle ofis tasarımında çalışanlara sakin bir çalışma ve dinlenme ortamı sunmak için bitki duvarı sıklıkla yapılmaya başlandı.
Eğer tasarımınızda iç mekanda bitki duvarı yapmayı düşünüyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz:
1. Bitki duvarı güneş alıyor mu?
2. Drenajı var mı?
3. Sulaması nasıl yapılacak?
Eğer bu sorunları çözemiyorsanız ve yine de bitki duvarı yapmak istiyorsanız yosun duvar yapabilirsiniz. Yosun duvarın özelliği sulama gerektirmemesi. Bu durum drenaj problemini de ortadan kaldırıyor. Üstelik güneş almayan yerlere koyabiliyorsunuz. Hatta doğrudan güneş alması tavsiye edilmiyor. Tüm bu özellikleri düşününce nasıl yaşıyor bu bitki diye sorarsanız, yaşamıyor; çünkü mumyalanmış. Bitkinin özsuyu 5 sene boyunca tazeliğini muhafaza etmesini sağlayan bir çözelti ile yer değiştirilmiş. 5 sene sonuna sararmalar başlıyor. Fotosentez yapmayan, yaşamayan sadece görüntüden ibaret dekoratif bir nesneye dönüşüyor. Yapma çiçekten tek farkı sahici durması.
Gerçek yosunlarla yapılan yosun sanatına örnekler:
Yosun Grafitisi
Malzemeler:
Bir iki avuç yosun
2 fincan ayran (yayık ayranı olursa daha iyi)
2 fincan su veya bira
Yarım çay kaşığı şeker
Kap
Blendır
Boya fırçası
Not: Ben denemedim.
Yapım:
1. Yosunları toplayın ve yıkayıp toprağını temizleyin.
2. Ekleyeceğiniz ayran ve su sonrası kıvamı sıvı gibi damlamayacak kadar yoğun olmalı. Ekleyeceğiniz sıvıların miktarını buna göre ayarlayın. Yosunu küçük parçalara ayırıp, blendıra koyun. Ayranı, suyu(ya da birayı) ve şekeri ekleyin. Boya gibi pürüzsüz bir karışım olana dek çırpın.
3. Uygulamak istediğiniz zemine/duvara deseni, resmi kalemle çizin ya da kopya kağıdı ile transfer edin. Yosunlu karışımı boya fırçası yardımıyla desene uygulayın.
Eğer kuru bir iklimde yaşıyorsanız, her hafta spreyle yosunlu bölgeye su püskürtün.
Kaynak: http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Moss-Graffiti-1/
Merhabalar #DikeyBahçe ve Yosun Duvar örnekleri için www.butikbahce.com adresini inceleyebilirsiniz
YanıtlaSil