Ofis tasarımında yeni kavramlar yazımda (http://mimaringozunden.blogspot.com.tr/2015/06/ofis-tasarmnda-yeni-kavramlar-vardiya.html) bahsettiğim Vardiya Masa'nın bir parçası olduğu Esnek Çalışma Ortamı (Agile Work Spaces), açık ofislerdeki klasik oturma düzeni ve masaların yerini alan yeni bir düzenlemedir. Çalışanlara sabit çalışma masası yerine, esnek bir ortam sunularak, çalışanların farklı yerlerde çalışması ve seyyar olması teşvik edilir. Esnek Çalışma Ortamı(EÇO)nın ofis yaşantısına yeni kavramlar kazandırmıştır.
1. Kuluçka Odası (Brainstorming): Tek veya grup olarak düşündüğünüz, fikir ürettiğiniz alan.
2. Vardiya Masa (Hot Desk): Ofis çalışanlarınca farklı zamanlarda kullanılan, geçici çalışma masası veya tezgahı.
3. Kişisel Çalışma Alanı (Private Booth): Konsantrasyon gerektiren durumlarda kabuğunuza çekilebileceğiniz, sessizlik ve mahremiyet sağlayan alan.
4. Toplantı Odası/Takım Çalışması Alanı ((Formal)Meeting Room): Hem toplantılar için kullanılan, hem de takım çalışması için ideal olan, büyük bir masa bulunduran kapalı alan.
5. Küçük (Gayriresmi) Toplantı Alanı (Informal Meeting): Kısa süreli, resmi olmayan toplantılar, fikir teatileri için kullanılan, resmi toplantı alanına göre nispeten daha konforlu olan alan. Kapalı olma zorunluluğu yoktur.
6. Sosyal Alan (Breakout): Çalışanlarını düşünen, motivasyonun ve verimliliğin ne demek olduğunu kavramış iş yerlerinin önem verdiği, çalışanların çalışma aralarında kafalarını boşaltıp, rahatlayıp, yenilendiği alanlar. İçerdiği aktiviteler tasarlayanın hayal gücü ile sınırlıdır. Hamak da olabilir, pilates topu da, bilgisayar oyunu ya da mini golf alanı da...
7. Mutfak Alanı ve/veya Kafe (Cafe Area): Mutfak ya da mutfakçık, sıcak, soğuk içecek imkanı sunan, eviyesi bulunan, bazılarında mikrodalga fırın da bulunan, yer müsait olduğu takdirde kafe gibi düzenlenen mekan. Çalışanların mola yeri.
8. Telefon Odası (Telephone Booth): Telefon konuşmaları için ayrılmış, mümkünse kapalı olan, değilse de akustik panellerle ses giriş çıkışı kesilen bölmeler.
9. Fotokopi/Yazıcı/Faks Alanı (Copy/Repro Activity): Fotokopi ve faks çekilen, çıktı alınan, müsvedde kağıtların ve diğer geri dönüşümlü atıkların toplandığı kutuların olduğu alan.
10. Açık ofis Oturma Düzeni (Workstation Activity): EÇO'ya geçmek istemeyenler, masasında çalışmaya devam etmek isteyenler için az sayıda bırakılan eski açık ofis çalışma masalarından oluşan alan.
Not: El çizimleri officeprinciples.com sitesinden alınmıştır.
Bir alıntı yaparak yazıyı bitireyim. Londra'da bulunana SevilPeach Mimarlık+Tasarım'dan Sevil Peach'in, ofislerin EÇO'su ile ilgili aydınlatıcı fikirlerini aşağıya alıntılıyorum:
" İş ortamları, insanların gün boyunca farklı şekillerde çalışmaya ihtiyaç duyduklarını anlamalı ve görevlerine en uygun ortam ve araçlarını seçme şansı verecek değişik çalışma ortamları ve konseptler sunarak bu ihtiyaca cevap vermeli. İnsanların iş arkadaşlarıyla etkin birlikteliğe olduğu kadar inzivaya çekilmek ve sessizce çalışmaya ihtiyaçları olduğunu da saygıyla karşılamalıdır. Farklı sektörlerin farklı organizasyonları ve operasyonel metodolojileri var; bunun bir formülü veya tek bir çalışma biçimi yoktur. Mobilite ve bağlanabilirlik sebebiyle ofislerin rolü değişiyor. Ofis veya şirket artık yüksek kalitede çalışma araçlarının tek sağlayıcısı değil, şimdilerde herkesin bunlara tüketici olarak ulaşması mümkün. Özel hayatımızda kullandığımızdan daha düşük seviyede bir şey kullanmama beklentisi, şimdi organizasyonlardaki bilgi teknolojileri birimlerini “kendi cihazını getir” gibi yeni modellere yöneltiyor. İş/yaşam dengesi üzerine büyük vurgu yapılmakta ki bu da aynı zamanda ekolojik sonuçları da olan esnek çalışma saatleri ve evden çalışmanın giderek artmasına neden oluyor. Artık yönetim “ göz önünde olma denetimi”nden “ sonuca odaklı performans” modeline kaymak ve alışmak zorunda."
Tüm yazı için bkz: http://sevilpeach.co.uk/news/wp-content/uploads/2013/12/sevil_peach.pdf